6 Şubat 2016 Cumartesi

Çocuğum Çok Televizyon İzliyor!

    Medya her yerde. Televizyon, cep telefonu, tablet bilgisayar, bilgisayar&video oyunları vs. Hemen hepsi çocuğumuzun en çok ilgisini çeken şeyler. Bugünün çocukları günde ortalama 7 (yedi) saatlerini bu tür araçlarla geçiriyorlar! Çocukların zamanlarının bu kadar büyük bölümünü medya araçları ile geçirmeleri, günümüz ebeveynlerinin işini kolaylaştırıyor ve bu döngü böylece devam ediyor. Peki çocuğumuzun medya araçlarına bu kadar çok maruz kalması sonucu ne gibi riskler ortaya çıkıyor?
   Yapılan araştırmalar haddinden fazla medya kullanımının dikkat ve konsantrasyon problemleri, akademik başarı problemleri, uyku ve yeme bozuklukları, obezite, şiddete meyilli davranışlar, hayal gücünde kısıtlılıklar, uygunsuz davranışlar gibi problemleri beraberinde getirebileceğini gösteriyor. Özellikle hedef kitlesi çocuk olan reklamlar, çocukları geleceğin sadece tüketici bireyleri yapmaya hazırlıyor. Çocuklarınıza sadece satın almalarını ve sağlıksız beslenmelerini empoze eden reklamlar oldukça tehlikeli görünüyor kuşkusuz. Ayrıca yaşlarına uygun olmayan programlardaki, şiddet ve cinsel içerikli, cinsiyet ayrımcı rol modeller, uygunsuz davranışların popüler gösterilmesi, alkol ve sigara kullanımı çocukları sosyal yaşantılarında bu yanlış davranışları sergilemeye teşvik ediyor.

   Peki bütün medya yayınları çocuklar için zararlı mı? Teknoloji çağında çocuklarımızı medyadan tamamen uzak mı tutalım? Ebeveyn olarak neler yapılabilir?
    Elbette, hayır. Çocuğu teknolojiden tamamen uzak tutmak, akranları ile ilişki kurmasını ve yetişkinlik sürecinde çağa ayak uydurmasını zorlaştırabilir. Ayrıca, görsel medya çocuğun diğer kaynaklar ile deneyimleme olanağı olmayan bilgileri elde etmesine yardımcı olabilir. Örneğin; bir bukalemunun nasıl renk değiştirdiği, bir çölde meydana gelen kum fırtınasının neye benzediği, buzullardaki hayvanların nasıl avlandıkları gibi... Bunun yanı sıra, diğer akranları teknoloji ile iç içe iken ve genel olarak aralarında bunları konuşuyorken, çocuğun akran sohbetlerine bu kadar uzak olması, sosyal gelişimini olumsuz etkileyebilir. 
   Öncelikli olarak çocukların medyaya maruz kalma zamanlarına sınır getirilmelidir. Hemen her konuda kontrollü ve sınırlı olmak, hem çocuğun gelişimi, hem de aile içindeki sağlıklı iletişimin devamı için oldukça önemlidir. Çocukların kullandıkları medya araçlarına şifreler, çocuk kilitleri gibi sistemler uygulayarak her kanala ve bağlantıya ulaşmalarını engellemeniz önemlidir. Ayrıca her yerden karşımıza çıkan reklamları da engelleyebilirsiniz. Bu sınırlamalar için ücretli veya ücretsiz bir çok program/uygulama mevcut.
   Çocuğunuzla konuşarak, anlayabileceği bir dilde '' bu kadar çok medya maruziyetinin onun için zararlı olduğunu'' söyleyin ve '' beraber '' -sınırlı ekran zamanı- kuralları koyun. Eğer kuralları beraber koyarsanız, çocuğunuzun kurallara uyma eğilimi artacaktır. 

   Sınırlı zamanını aştıktan sonra hala televizyon, tablet vs. gibi araçları talep ederse siz ona başka seçenekler sunun. Kitap, gazete, dergi, oyuncak veya beraber bir etkinlik yapma, geleneksel bir oyun oynama gibi eğitici seçenekler, çocuğunuza elektronik araçlar olmadan da keyifli vakit geçirebileceği algısını kazandıracaktır.
   Evde ''ekransız alan'' oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun odasında televizyon, bilgisayar ya da video oyunları olmasın ve yemek saatlerinde televizyonu kapatın. Sadece beraber karar verdiğiniz sınırlı bir alanda bu araçları kullanmasını sağlayın.
    Çocuklar günde en fazla bir ya da iki saatlerini, yüksek kaliteli eğitici ve öğretici içerikli olması koşuluyla medya ile meşgul olarak geçirmeliler. Çünkü çocuklar için açık hava oyunları, kitap/dergi okumak, en az bir hobi edinmeleri ve serbest oyunlarda hayal güçlerini sonuna kadar kullanabilmeleri çok önemlidir. 
    Televizyon ve diğer elektronik medya kaynakları yeni doğan bebeklerden ve 2 (iki) yaşın altındaki çocuklardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Bir çocuğun beyni doğumunun ilk yılında çok hızlı gelişir ve çocuklar en iyi şekilde ekranlardan değil, insanlarla etkileşim kurarak öğrenirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder