
Çocuklar bir işi kendi kendilerine yapmayı öğrendiklerinde, pozitif yönde yeterlilik duygusu geliştirirler ve bu kendilerini yetenekli, saygın hissetmelerini sağlar. Her çocuğun gelişim basamakları aynı sırayı takip eder, fakat her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Burada onların kendi kendilerine yaparak öğrenebilecekleri bazı ipuçları var. Çocuğunuzun gelişim hızı ve yaşına göre isterseniz örnek alabilirsiniz.
1-3 Yaş Dönemi :Bu dönemde "Ben yaparım!" sözü, çocuğunuzun mantrası olacaktır. smile ifade simgesi Bu nedenle bağımsızlık, öz güven ve yeterlilik duygusunun en çok yükseldiği bu zamanlar, çocuğunuzun en çok işbirliği yapacağı zamandır.
● 24-36 aylar arasında genelde çocuklar tuvalet eğitimi için hazırdır. Yetişkinlerin tuvaleti kullanması konusunda meraklı olabilirler ve onları taklit edebilirler veya lazımlık/tuvaleti meraklı gözlerle teftiş etmeye başlayabilirler. Bu meraktan faydalanarak lazımlık veya çocuk klozet kapağı kullanarak, kendi kendilerine oturmalarını sağlayabilirsiniz. Günde birkaç kez hatırlatıp, her başarısını takdir etmeniz ise önemli bir ayrıntıdır. (Onu asla zorlamayın!)
● Muhtemelen kendisi yemek isteyecektir. Size göre erken bir dönemde istese dahi kaşığı ona vermekten çekinmeyin. Dökülen yemekler temizlenebilir smile ifade simgesi 2 yaşından sonra kendisi istemese bile, çocuğunuza kaşığı siz verin. Döksün, dağıtsın, az yesin... Bir daha ki sefere daha başarılı olacaktır. Çünkü kendisini beslemenin onun görevi olduğunu fark edecektir. İnce motor becerisini geliştirmesini destekleyecek olan bu ilk kaşık tutmalar, ileride kalem tutma becerisine de yardımcı olacaktır.
● Bu yaş aralığında ki çocuklar artık kendi montlarını ve ayakkabılarını kendileri giyebilirler. Eğer onlara bu konuda yeterli zaman ve sabrı gösterirseniz, başardıklarını göreceksiniz. Başlangıçta montunu veya ayakkabısını sadece vererek ya da yerine kaldırarak
bu işi onun için kolaylaştırabilirsiniz. Her denemesi onu amacına adım adım yaklaştıracaktır. Buradaki önemli ayrıntı ise; çocuğunuzun cesareti kırılmadığı sürece, ona yardim talebinde bulunmamanız. Eğer çocuğunuz bir kreşe başladıysa, kreşteki öğretmenlerinden ve yardımcılardan, çocuğunuz kendisi istemediği sürece, bu konuda ona yardım etmemelerini rica edin. Ayakkabılarını kendisi giymesi, sorumluluk ve öz yeterlilik duygularını geliştirmesi için önemlidir.
●● Lütfen onlara fırsat verin, kendi işlerini kendileri yapsınlar, cesaretleri kırılmasın, sorumluluk bilincine ilk adımlarını atmalarına izin verin. ''Zaman yok'' demeyin. Bunları yapması onun en çok 20 dakikasını alacaktır. Çocuğunuz için 20 dakika erken kalkmak çok zor sayılmaz. Böylece ileride akademik hayata başladıklarında, ödevlerini size yaptıran çocuk oranını azaltmaya katkıda bulunabiliriz smile ifade simgesi ●●