Çocuk Gelişimi Uzmanı - Türkiye
Klinische Pädagogin - Deutschland
İşini çok seven, durmadan yeni bilgi ve teknikler peşinde koşan/koşmaya çalışan, çocuklara bayılan, meslek yeminine daima sadık, asistan kişi.
Not: İstediğiniz zaman, istediğiniz konuda danışmanlık verilir. Karşılığında saygı, sevgi, hoşgörü alınır.
13 Şubat 2016 Cumartesi
Çocuk Eğitimi Üzerine İlk Program ''SUSAM SOKAĞI'' nın Hikayesi
Belki o dönemde çok da önemli bir olay olarak görülmemişti, ancak milyonlarca çocuğun hayatını etkiledi ve günümüzde de etkilemeyi sürdürüyor. Örneğin; ben yaklaşık 4-5 yaşlarımda iken okumayı ''Susam Sokağı''ndan kendi kendime öğrenmişim =) Büyük olasılıkla çocukluğunuzda sizin de hayatınızı, günlük rutinlerinizi bir hayli etkilemişti. Peki hepimizin hayatının bir bölümüne dokunan bu program nereden çıkmıştı?
10 Kasım 1969 tarihinde ilk ''Susam Sokağı'' programı Amerika'da televizyonda yayınlandı. Daha sonrasında 100'ün üzerinde ülkede yayınlanan bu programın yaratıcıları, herhalde o sıralarda bunun dünya çapında bir fenomen olacağını akıllarının ucundan bile geçirmemişlerdir. Onların amacı; anaokulu yaşına gelen çocukların, okula olabildiğince hazır bir şekilde başlayabilmelerini sağlamaktı. 1966 yılında gelişim psikoloğu Lloyd Morrisett, Carnegie Corporation'da eğitim araştırmalarının denetiminden sorumluydu. Yönettiği sayısız deneysel çalışmanın ardından Morrisett, okul öncesi çağdaki düşük gelirli ve anaokuluna gidemeyen çocukların okula hazır olma becerilerinin, orta sınıf ailelerin çocuklarını gönderdikleri okul öncesi programlarında uygulanan müfredatın onlara da uygulanması sayesinde büyük oranda geliştirilebileceğinden artık emindi. Öte yandan, milyonlarca dolarlık bir fon ayrılsa bile, bu başarılı programın ancak birkaç bin çocuğa ulaştırabileceğini fark etmişti.
Kaderin cilvesi mi denir, iyi şans mı bilinmez; New York'taki bir akşam yemeği davetinde, Morrisett ile yerel bir televizyon kanalında prodüktör olan Joan Ganz Cooney tanıştılar ve küçük bir sohbete daldılar. Morrisett: ''Etkin bir okul öncesi müfredatı ile milyonlarca çocuğa ulaşma ve fırsat eşitliği sağlamak istiyorum.'' dediğinde, Cooney: ''Çalışmalarında test ettiğin müdahale programlarına dayanan bir çocuk programını, televizyonda yayınlayabilirim.'' şeklinde karşılık verdi. Böylece Morrisett'in gelişim psikolojisi alanındaki uzmanlığı ile Cooney' in televizyon programcılığı birleşerek, çocukların ilgisini çekecek ve onları eğlendirirken eğitecek, o güne dek eşi benzeri olmayan bir çocuk programı hazırlayabileceklerini düşünüyorlardı. Planın taçlanışı da Cooney'in bu program için Jim Henson'ı işe almasıyla oldu. Henson zaten televizyon izleyicilerinin yakından tanıdığı ve sevdiği bir kukla ustasıydı, şimdi ise özellikle bu çocuk programı için kuklalar tasarlayacaktı. Bütün karakterlerin kendine özgü bir kişiliği olacaktı. Ve gösterinin metinlerini hazırlayacak yazarlarına, karakterleri toplumsal becerileri öğretecek şekilde konuşturmaları talimatı verildi. Cooney'in akline gelen bir diğer dahiyene fikir ise; ''Programın adına anaokulu çocuklarının karar vermeseydi.'' Cooney programın yaratıcı yönüyle ilgilenirken, Morrisett ise programı finanse etmek için para topluyor, bir yandan da diğer gelişim bilimciler ve psikologlardan destek alıyordu. Ve perde!! Program yayın hayatına başlar başlamaz başarılı oldu. İnanılmaz bir şekilde, program birinci yılını tamamladığında ABD'de yaşayan 12 milyon çocuğun tam olarak yarısı, her gün ''Susam Sokağı'' nı seyrediyordu. Yine de, ''programın popüler olmasının, eğitimsel amaçlarını yerine getirdiği anlamına gelmediği'' yönünde çeşitli eleştiriler vardı. Bunun üzerine psikologlar, programın küçük izleyicileri üzerindeki etkilerini araştırmaya başladılar. Günümüze dek bu yönde bir çok çalışma gerçekleştirildi ve artık ''Susam Sokağı'' nın, çocukların hem bilişsel hem de toplumsal-duygusal gelişimlerini olumlu yönde etkilediği konusunda fazla kuşkuya yer kalmadı. (Örneğin; Wright ve diğerleri, 2001). Böylece ''Susam Sokağı''nın yaratıcıları, çocuklara yönelik hazırlanan hem yararlı hem de başarılı olacak programlar için sağlam bir temel oluşturdular. Hepimizin hayatının bir ucuna dokunmayı başarmış bu şahane programla ilgili; sizin ''Susam Sokağı'' anılarınız var mı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder