Cinsel eğitimin asıl amacı, çocukların cinsel ve ruhsal sağlıklarını korumak, iyileştirmektir. Doğru bir cinsel eğitim, beraberinde fiziksel, duygusal, bilişsel, sosyal ilişkiler, iletişim, öz güven, kaliteli sevgi bağı kurabilme, kendini gerçekleştirme, kişilik gelişimi gibi alanlarda da sağlıklı bir birey olmayı getirir.
Bir çocuğun cinsel gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi uzun bir süreci kapsar. Çocuğun ilk cinsel eğitim deneyimleri, kendi cinsel kimliğini ayırt etmeye başladığında kapınızı çalar. Bu dönem çocuğunuzun yaklaşık 2-3 yaş dönemidir ve '' Ben bir kızım/ Ben bir erkeğim. Kızlar arabalarla oynamaz, erkekler etek giymez'' gibi söylemleri ile kendisini gösterir.

Ve o beklenen soru bir gün sizin çocuğunuzdan da geldi, '' Anne/baba ben nereden geldim?!'' Bu soru onun kadın-erkek teması içeren ilk cinsel eğitim zamanına hazır olduğunu gösterir. Çocuğunuz size bu soruyu sorduğunda ona anlayabileceği, oldukça basit ve somut bir dille gerçekleri söyleyin. Örneğin;
'' Annenle/babanla birbirimizi çok sevdik, bir bebeğimiz olsun istedik, ve karnımdaki bir yumurtadan sen geldin.'' gibi kısa, net ve gerçek cevaplar verebilirsiniz.
Bu konuda önemli olan noktalar şöyle sıralanabilir;
- Çocuğunuz size bu soruyu sormadan, ona nasıl dünyaya geldiğini anlatmaya çalışmayın.
- Çocuğunuzun sorduğu sorudan daha fazla cevap vermeyin.
- Açık, dürüst ve gerçekçi olun.
- Ona bu konuda gerçek dışı şeyler asla söylemeyin. ( ''Seni leylekler getirdi.'' gibi)
- Onun sormadığı soruları yanıtlamayın, sorduğu soruları ertelemeyin.
- ''Neden kadın ve erkek seks yapar?'' sorusuna ''Sadece bebek yapmak için'' demeyin. İnsanların ya da anne babanın, iyi hissetmek ve eğlenmek için de seks yapabileceklerini ona açıklayın.

- Onu cinsel kimliği ya da cinsel organıyla dolaylı ya da dolaysız olarak tehdit etmeyin, aşağılamayın ve alay etmeyin!
- Eğer bu konuda sizin yanıtlayabileceğinizden fazla sorular soruyorsa, onu susturmayın, ısrarla konuyu değiştirmeyin. Bunun yerine konuyla ilgili, yaşına uygun ve pedagojik formatta güzel bir kitap alıp okuyabilir ya da bir video izleyebilirsiniz.
6 yaş döneminden itibaren çocuklar cinsel kimliklerinin iyice farkına varmaya başlarlar. Kız çocukları kızlarla, erkek çocukları erkeklere oynamaya daha meyillidir. Hatta bazen ''Ben kızlarla oynamam/ben erkeklerle oynamam'' gibi cümleler kurabilirler. Bu sizi korkutmasın, çünkü çocukların psikoseksüel gelişim evrelerinde olması gereken sağlıklı adımlardan biri budur. Ancak çocuğunuz bu tepkileri olması gerekenden çok daha fazla veriyorsa, o zaman onu zorlamadan bilgilendirip yönlendirebilirsiniz.
Çocuğunuza açık, dürüst, sakin ve anlayışlı bir yol izleyerek vereceğiniz bir cinsel eğitim, ileri ki yaşamında da sizinle her konuda paylaşımcı olmasını ve size her konuda güvenebileceği duygusunu besleyecektir.
Unutulmamalıdır ki; Anne babaların cinsel eğitim konusundaki samimiyetsizliği, gerçekçi olmayan yüksek ahlak standartları, aşırı sertlik ya da aşırı özen, gereksiz karşı çıkmalar, cezalandırmalar, erken yaşta baştan çıkarmalar, çocuğun bilgisiz olduğu bu alandan aldığı yüksek zararlı etkilerdir. Çocuğun doğumuyla başlayan bu eğitim, ileri ki hayatında oluşturacağı kimlik gelişiminde derin ve büyük etkileri olan bir konudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder